Loading

Štiavnicka 613, 97681 Podbrezová

0915 656 454 | 0917 861 522

kontakt@amp-servis.sk

Pon-Pia: 7:00 – 16:00

Štiavnicka 613, 97681 Podbrezová

Viete, kedy vaše auto potrebuje servisnú prehliadku?

Viete, kedy vaše auto potrebuje servisnú prehliadku?

Výraz “prevencia” by mal byť súčasťou slovníka každého vodiča. Viete, kedy potrebuje vaše auto servisnú prehliadku? Ak vydáva neznáme zvuky, klimatizácia nefunguje či uniká olejová kvapalina, obvykle je už neskoro. V tomto článku si vysvetlíme, prečo je preventívna servisná prehliadka dôležitá, ako často zveriť auto servisu a poradíme kam ísť.

Kedy a ako často ísť s autom na servisnú prehliadku

Pravidelnou servisnou prehliadkou viete v aute predísť mnohým závažným poruchám, ktoré sa pod kapotou v tichosti kumulujú a prejavia sa v tej najmenej vhodnej chvíli. Pravidelný servis maximalizuje výkon a efektivitu vášho motora a šetrí vám peniaze za palivo. Opotrebované komponenty môžu mať nepriaznivý vplyv na iné aspekty auta, čo znamená, že niektoré diely môžu predčasne zlyhať. Pravidelný servis môže pomôcť identifikovať potenciálne problémy skôr, ako sa stanú skutočnými. 

 

Servis zaistí vykonanie základných kontrol kritických komponentov vášho auta, ako je brzdový systém a odpruženie, aby ste sa uistili, že tieto životne dôležité diely vás nesklamú, keď ich najviac potrebujete. Vo všeobecnosti by malo byť vaše auto servisované raz ročne alebo každých 15 tisíc kilometrov. Dôrazne sa odporúča kompletný servis. Ak je vozidlo pravidelne servisované, základný servis pomôže udržať jeho hladký a bezproblémový chod. Spotrebu paliva ovplyvňuje mnoho faktorov vrátane výkonu motora či tlaku v pneumatikách. Nesprávna starostlivosť a nepravidelný servis vedú k poškodeniu dielov, čo následne vedie k zvýšenej spotrebe paliva a vašich nákladov.

 

V rámci pravidelného servisu si nechajte:

skontrolovať pneumatiky a tlak v plášti

skontrolovať brzdy a hladinu brzdovej kvapaliny

skontrolovať hladinu oleja v motore

skontrolovať výkonnosť autobatérie a previesť diagnostiku

skontrolovať chladiacu kvapalinu

vymeniť filtre

Kedy a ako často v aute vymeniť olej a čo robiť, keď uniká

Prečo autá potrebujú olej na to, aby jazdili? Hlavnou úlohou motorového oleja je mazať pohyblivé časti vášho motora. Keďže v motore je veľa zložitých a rýchlo sa pohybujúcich častí, motorový olej je potrebný na udržanie hladkého chodu komponentov znížením trenia a opotrebenia. Niekedy sa môže stať, že olej z auta jednoducho vytečie alebo zmizne. Čo to znamená? 

 

Zvyčajne existujú dve možné príčiny. Buď má motor zlé tesnenie alebo svoj olej rýchlo spaľuje. Aj keď nemusíte vidieť žiadne viditeľné známky úniku, na vine môžu byť menej viditeľné časti, ako je opotrebované tesnenie alebo netesné krúžky, a preto je pravidelný servis dôležitý. Napriek tomu, že na zemi pod autom nevidno žiadne viditeľné známky úniku, k strate oleja môže dochádzať i tak. Ako auto starne, tesnenia motora tvrdnú a v priebehu času sa zmršťujú, čo je normálne. 

Môže nastať aj situácia, že vám hladina oleja začne stúpať. Spôsobuje to palivo, ktoré preniká do oleja vďaka častej regenerácii DPF filtra. V tomto prípade olej veľmi rýchlo degraduje a stráca svoje kvalitné mazacie schopnosti a vďaka treniu likviduje citlivé komponenty ako sú ložiská a turbo. 

 

Ako často meniť olej v aute? Kedysi bolo normálne meniť olej každých 5 000 kilometrov, no s modernými mazivami má väčšina dnešných motorov odporúčané intervaly výmeny oleja až 10-tisíc alebo 15-tisíc kilometrov. Pravidelným servisom auta predĺžite jeho životnosť, rovnako ako životnosť jeho jednotlivých častí. Nájdite si najbližšie servisné centrum Q-service a objednajte si obhliadku. 

 
Root

Comment (1)

admin Reply
23 March 2020

Of course, this means spending some money to keep your vehicle in working order and get you home safely every day. So how much money are you looking at spending for brake repair?

Leave a Comment

Your email address will not be published.*