Loading

Štiavnicka 613, 97681 Podbrezová

0915 656 454 | 0917 861 522

kontakt@amp-servis.sk

Pon-Pia: 7:00 – 16:00

Štiavnicka 613, 97681 Podbrezová

Dbajte na pravidelné čistenie klimatizácie v aute

Dbajte na pravidelné čistenie klimatizácie v aute

Dáme vám niekoľko tipov na to, ako si môžete vyčistiť klimatizáciu v aute sami a aký je bezpečný postup. Pravidelné čistenie klimatizácie umožňuje jej efektívnejšie fungovanie, Totiž keď sa / peľové filtre  zanesú prachom, bránia normálnemu prúdeniu vzduchu, čo znamená, že systém je nadmerne zaťažovaný.

Ako často čistiť klimatizáciu v aute

Mnoho technikov vám v autoservisoch poradí, aby ste klimatizáciu čistili v pravidelných intervaloch, ideálne dvakrát za rok. Chladič klimatizácie auta sa pri jazde zanáša rôznymi nečistotami. Pri správnej starostlivosti však veľké čistenie môžete oddialiť a zároveň udržiavať životnosť  klimatizácie. Keď budete nabudúce v autoumyvárni, požiadajte personál, aby ho prefúkli opatrne cez masku vysokotlakovou vodou. Tento úkon nechajte zopakovať aspoň raz v priebehu pár mesiacov.

Kondenzátor je zvyčajne pred chladičom, za mriežkou, v prednej časti auta. Voda vytlačí prach, lístie a nečistoty. Ak zvládnete kondenzátor udržiavať čistý, dosiahnete lepší účinok chladenia. , . Bohužiaľ, autoklimatizácie sa pri bežných kontrolách v servise často zanedbávajú, pretože obvykle nie sú zahrnuté v štandardnom balíku kontroly. To je dôvod, prečo sa niektoré z týchto chladiacich systémov pokazia náhle a bez varovania.

Ako často by ste teda mali čistiť klimatizáciu vášho auta? Vo všeobecnosti platí pravidlo, že najvyšší čas na čistenie klimatizácie je vtedy, keď prestane byť účinná a auto nechladí dostatočne. Ideálne každé dva roky skontrolovať tlak v systéme a peľový filter každý rok. V prípade, že je filter auta špinavý, klimatizačné zariadenie musí vynaložiť väčšie úsilie na fungovanie, čím sa plytvá energiou a palivami, aby klíma správne fungovala a chladila.

Ako vyčistiť klimatizáciu auta bez návštevy servisu

Na pravidelné čistenie klimatizácie auta budete potrebovať čistiaci prípravok na klimatizácie a respirátor. Systém vetrania zapnite na najvyššiu rýchlosť a zvoľte režim recirkulácie vzduchu. Do interiéru auta nastriekajte čistič klimatizácie a nechajte pôsobiť minimálne päť minút pri zatvorených oknách a dverách. Potom auto vyvetrajte.

Ako prebieha čistenie klimatizácie v autoservise

Odborný autoservis vykoná hĺbkové čistenie rýchlo a efektívne, bez obavy o poškodenie krehkého systému klimatizácie. Postup nie je náročný. Hneď na začiatku sa demontuje predný nárazník, aby sa mechanik dostal ku kondenzátoru. Nemalo by sa zabudnúť ani na peľový filter. Peľový filter je pomerne jednoduchá súčasť vzduchotechniky auta, ale hrá dôležitú úlohu v klimatizačnom systéme.

Táto jednotka zadržiava nečistoty predtým, ako vzduch prejde do kabíny. Ak je  peľový filter príliš znečistený dlhodobým používaním, je potrebné ho vymeniť za nový.. Najviac smradu a baktérií sa nachádza na výparníku preto je jeho čistenie veľmi dôležité.Čistiaci prostriedok by mal pôsobiť na povrchu aspoň päť minút, ale nie viac ako desať. Po jeho opláchnutí a vysušení je potrebné vyčistiť aj zásobník a okolie výparníka. Nasleduje dezinfekcia systému ozónovaním alebo chemickým čistením. Čistenie autoklimatizácie rozhodne nechajte na odborníkov v Q-service, ktorí majú s týmito úkonmi bohaté skúsenosti.

Root

Leave a Comment

Your email address will not be published.*