Loading

Štiavnicka 613, 97681 Podbrezová

0915 656 454 | 0917 861 522

kontakt@amp-servis.sk

Pon-Pia: 7:00 – 16:00

Štiavnicka 613, 97681 Podbrezová

Čo kontrolujú na STK? Toto potrebujete, aby ste prešli bez problémov

Čo kontrolujú na STK? Toto potrebujete, aby ste prešli bez problémov

Nové, staršie, používané, nevyužívané – existujú rozdiely?

Nutnosť vykonania STK platí pre všetky prípady. To znamená, pre každé vozidlo, ktoré je prihlásené do evidencie v SR, aj keď na ňom nejazdíte. STK sa tým pádom nevzťahuje iba na dočasne alebo trvalo vyradené vozidlo z premávky na pozemných komunikáciách. Ako je to s dovezenými autami?

Technickú kontrolu musia absolvovať tie vozidlá dovezené z členského štátu (alebo iného zmluvného štátu), ktoré pred prihlásením sa do evidencie vozidiel v SR nemajú platný doklad o STK. Taktiež vozidlá dovezené z tretej krajiny pred prihlásením sa do evidencie vozidiel v SR.

Vedeli ste, že:

Pre elektrické vozidlá a hybridy platí rovnaká zákonná povinnosť absolvovania STK, dokonca prebieha takmer totožne (zatiaľ) ako pri autách so spaľovacím motorom. Rozdielom je, že pri prihlasovaní sa na STK by ste si mali overiť, či má vybrané pracovisko technickej kontroly vyškolených pracovníkov aj na elektromobily.

Ako často?

Vyhláška Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky č. 578/2006 Z. z. stanovuje lehoty STK nasledovne:

  • Nové vozidlo
  • Prvá kontrola STK v lehote 4 rokov od prihlásenia vozidla do evidencie.
  • Týka sa všetkých motocyklov, štvorkoliek, osobných a malých nákladných vozidiel, prípojných vozidiel.
  • Jazdené vozidlo
  • Pravidelná STK kontrola sa uskutočňuje v lehote 2 rokov od poslednej vykonanej kontroly.
  • Týka sa motocyklov, štvorkoliek, osobných a malých nákladných vozidiel, prípojných vozidiel.
  • Malé motocykle (L1e a L2e) majú túto lehotu predĺženú na 4 roky.

Poznámka: Pre veľké nákladné vozidlá a ich prípojné zariadenia, autobusy, traktory, výcvikové vozidlá a vozidlá používané na záchranné a poruchové služby či taxi služby platia iné, osobitné pravidlá.

STK – čo treba?

Bez nasledovných dokumentov a dokladov sa nezaobídete:

  • Osvedčenie o evidencii časť II – veľký technický preukaz.
  • Platné osvedčenie o emisnej kontrole.
  • Ak máte na vozidle autofólie, prineste k nim príslušný certifikát.
  • Ak ide o opakovanú technickú kontrolu, nezabudnite na protokol o dočasnom absolvovaní STK, ktorý platí 30 dní (to je zároveň obdobie, počas ktorého musíte dať nájdené nedostatky do poriadku) .

TIP: Ak máte vozidlo s pohonom na skvapalnený ropný plyn alebo s pohonom na zemný plyn, budete potrebovať aj protokol o montáži plynového zariadenia.

Príprava

Týka sa najmä bŕzd, osvetlenia, signalizácie, nápravy, karosérie, riadenia, kolies, rámu, výfukových plynov, predpísanej výbavy a identifikátorov vozidla. Ak sa chystáte auto kontrolovať sami, zamerajte sa na:

  • Pneumatiky – ich rozmer musí zodpovedať údajom uvedeným v osvedčení o evidencii. Musia byť riadne nafúkané a spĺňať zákonom stanovenú minimálnu hĺbku dezénu (letné 1,6 mm; zimné 3 mm; motorky a štvorkolky 1 mm).
  • Osvetlenie – funkčné musia byť všetky svetlá na vozidle, vrátane smeroviek, ako aj nastavovanie výšky svetiel.
  • Stierače – taktiež platí, že musia byť plne funkčné, to znamená aj s ostrekovaním okien.
  • Klaksón – na STK sa kontroluje aj funkčnosť výstražného zvukového zariadenia.
  • Kvapaliny – na aute by nemalo dochádzať k úniku žiadnej z prevádzkových kvapalín, plus tieto musia byť doplnené (kvapalina do ostrekovačov, chladiaca a brzdová kvapalina, olej).
  • Zorné pole – čelné sklo nesmie mať praskliny s priemerom viac ako 2 cm a vodičovi nesmú v zornom poli prekážať žiadne predmety.
  • Povinná výbava – autolekárnička, homologizovaný prenosný výstražný trojuholník, reflexný odev, náhradné koleso, kľúč na matice alebo skrutky kolies, príručný zdvihák.
  • Čistota – vozidlo musí mať čisté a čitateľné EČV, VIN číslo aj výrobný štítok, interiér aj exteriér by mal byť umytý, respektíve čistý.

TIP 1: Od 1. novembra 2019 platí novela Ministerstva dopravy SR, podľa ktorej môžete používať autolekárničku aj po lehote exspirácie, ale iba v prípade, že z nej nebolo nič použité.

TIP 2: Časť povinnej výbavy (rezerva, kľúč a zdvihák) vám odpadá, ak je vaše auto vybavené tzv. run-flat pneumatikami, respektíve systémom na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky.

Extra príprava

Práve tá je odpoveďou na otázku, čo potrebujem na STK. Všetky veci jednoducho nedokážete skontrolovať sami. Okrem iného sú toho skvelým príkladom brzdy, ktoré patria k najčastejším dôvodom opakovanej STK. Oplatí sa navštíviť autoservis – obzvlášť, ak máte staršie auto. Skúsení mechanici ho pripravia na technickú a emisnú kontrolu a odstránia prípadné chyby, ktoré by sa inak odzrkadlili v dvojitej platbe za absolvovanie STK.

Zdroje:

https://www.bestdrive.sk/blog/priprava-na-stk.html

https://autotechna.sk/ako-uspesne-prejst-cez-stk-ako-skontrolovat-auto-a-na-co-si-dat-pozor/

https://magazin.kooperativa.sk/ako-prejst-cez-stk-poradime-co-skontrolovat-a-ktore-detaily-neprehliadnut/

https://setrisova.sk/magazin/pzp/autolekarnicka-po-zaruke

https://www.mojelektromobil.sk/stk-pre-elektromobily/

Odkazy:

https://www.q-service.sk/autoservisy/

Root

Leave a Comment

Your email address will not be published.*